ספירולינה - אוצר תזונתי או מזון לדגים?


מאת:  תומר ספינר

הכול התחיל מדלקות גרון מציקות שחזרו ונשנו בתקופת החורף, בעונות מעבר ולפעמים אחרי אימונים אירוביים ארוכים.
לאחר שגם הקוקטייל המוכח של פרופוליס-אכיניצאה-תה עם שורש ג'ינגר לא עזר הציעה לי ד"ר לודמילה רובלינק, רופאה ונטורופטית מבית הטבע 'צבר' בראשון לציון: "תמעיט באכילה, אל תצרוך מתוקים בכלל, שתה הרבה וקח 2-3 כפיות ספירולינה, ליום במרק, מיץ או מים."

 ספירו-מה? ריח מוזר של מזון-דגים עלה מן האבקה הירוקה... אבל כאב הגרון החד  והביטחון של ד"ר רובלינק ב"מזון העתיק ביותר על הפלנטה" היוו כוח שיכנוע מספיק לקחת את הדבר הירוק המוזר הזה. בבוקר המחרת נעלם הכאב.

חיפוש ב'גוגל' מניב למעלה משני מיליון וחצי כניסות המהללות את אצת הספירולינה כאוצר בלום של רכיבי תזונה (נוטריינטים) וכמזונם המסורתי של... דגי האקווריום היקרים ביותר.
היצרנים טוענים – שהאצה המיקרוסקופית הסלילית הזו היא "מזון על' שכוחו יפה  לתחזוקת הלב וכלי הדם, הורדת רמת כולסטרול וטריגליצרידים, הסדרת לחץ דם, חיזוק מערכת החיסון ומצטטים אפילו מחקרים המראים יכולת אנטי-סרטנית.

"הספירולינה היא ציאנו בקטריה. ספק אצה חד תאית, ספק חיידק שמבצע פוטוסינתזה " מסביר הביולוג פרופ' סמי בוסיבה מאוניב' בן גוריון.
"באמת מדובר באוצר של רכיבי תזונה, מעל 50% חלבון בחומר היבש, תכולת ויטמין B12 גבוהה ההופכת את הספירולינה רכיב תזונה טוב לצמחונים וכן עשיר בחומצת השומן הגאמא-לינולאית החשובה GLA. ריכוז היוד בה נמוך בהרבה מאשר באצות ים מסוימות העשירות ביוד.
אבל לומר שזה מרפא לכל מחלה זה כבר מרחיק לכת, לדעתי. שמעתי למשל על יצרן שטען שספירולינה מדכאת תיאבון ונתבע על שלא סיפק הוכחה מדעית מספקת.

הספירולינה אינה אצה רגילה במובן זה שאין לתא שלה  דופן  תא צמחי( צלולוזה), ולכן היא ניתנת לעיכול מעולה. היפנים והסינים משקיעים רבות בגידולה כתוסף בריאות."
ד"ר רובנילנק יודעת לדווח על  שיפור במצבי באנמיה וחוסר ברזל לאחר צריכת האצה. "זה מזון מאד קל לעיכול ומאד לא אלרגני, המכיל כמות רבה מאד של כלורופיל הידוע כמיטיב עם העור", בארץ קשה להשיג את האצה כאבקה מיובשת ומחירן של הקפסולות גבוה למדי - כשקל לטבלית בת חצי גרם. ישנו ויכוח אם האצה מכילה את כל החומצות האמיניות החיונית (ישנם מספר זנים) אך רוב המומחים תמימי דעים שזהו מקור חלבוני צמחי מן המעולים. כשהכמות היומית המומלצת היא מספר גרמים מדובר בהוצאה בלתי מבוטלת לחודש.

לתאילנדים יש שיטה לנטרל את טעמה ה'ימי'  של אבקת האצה: הקצפתה במיץ תפוזים לשייק ירקרק, טעים למדי, כן, אפילו קצת משביע.
אז אם אתם צמחונים המעוניינים לקבל את ויטמין ה B12 ממקור צמחי, הספירולינה בת שני מיליארד השנים עשויה לספק את הסחורה. יש לציין שמספר מחקרים מטילים ספק ביעילות ספיגת ויטמין זה מאצות. לכן האגודה האמריקאית לדיאטניות אינה ממליצה על ספירולינה כמקור יחיד ל B12

למידע נוסף על ספירולינה

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.